We zeggen continu: educatie blijft belangrijk

Sessie Flexibel opleiden van zij-instromers

Tijdens deze sessie ontdekken de deelnemers hoe Silverein het opleiden van zij-instromers flexibel aanpakt. Silverein loopt voorop met een opleidingssysteem gebaseerd op leereenheden, naadloos geïntegreerd in het functiehuis en speciaal ontworpen voor nieuwkomers in de zorgsector. Dit systeem biedt medewerkers op alle niveaus de kans om hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Vooral nieuwkomers in het werkveld profiteren van de landelijk erkende leereenheden die hen voorbereiden op hun nieuwe rol.

Jeanette van Deuveren en Dorien Ruiter van Silverein nemen de sessiedeelnemers mee en brengen de verschillende aspecten van het opleidingssysteem tot leven, van de eerste stappen die nieuwkomers zetten tot de groei en ontwikkeling die ze doormaken. Anouk Verburg, adviseur bij Vilans, host de sessie en zorgt voor een soepele voortgang. 

De Aanpak van Silverein

De wens om beroepsonderwijs beter te laten aansluiten bij certificeerbare leereenheden bestaat al lang. Door de Nationale Zorgklas tijdens de COVID-pandemie is hier versnelling in gekomen. “Toen wilden mensen aan de slag, en toen is daar vaart achter gezet," vertelt Jeanette. Het mbo-certificaat is nu opgenomen in het diplomaregister, waardoor mensen sneller aan de slag kunnen in de zorg. Bij Silverein zijn vooral de leereenheden voor Helpende Zorg en Welzijn en Praktijkopleider populair. Deze leereenheden zijn onderdeel van het functiehuis, en bieden een brede basis om aan de slag te kunnen.

Generieke vakken

Silverein (een fusie van Lyvore, De Bilthuysen en ISZ De Brug) heeft, zoals gezegd, de potentie van de leereenheden vooral door de coronacrisis ingezien. “Die kans hebben we aangegrepen om de medewerkers zonder diploma te laten doorontwikkelen," legt Dorien uit. Sommige mensen hebben maar één of twee certificaten nodig, anderen gaan echt stapelen. Door het een plek te geven in het functiehuis zijn de leereenheden makkelijk beschikbaar. Jeanette benadrukt dat wanneer mensen een volledige opleiding willen gaan doen, toch erg tegen generieke vakken opkijken. Met certificaten kunnen ze toch aan het werk. “Dus de route is heel anders, maar uiteindelijk krijgt iedereen dezelfde competenties. Om tot de volledige opleiding te komen, lijkt de stapelroute niet heel veel korter te duren, maar dat weten we nog niet zeker omdat we nog kort bezig zijn. Maar het lijkt erop dat uiteindelijk de stapelroute goedkoper is." 

Samenwerking

Silverein werkt nauw samen met MBO's en ROC's, en regionaal is er een sterke samenwerking. "Wij zijn zelf over onze eigen schaduw heengestapt," zegt Dorien. "We zijn over het concurrentiegedoe heengestapt en zijn juist de samenwerking aangegaan. Dus functiehuizen uitwisselen op basis van vertrouwen en wederkerigheid. Wat we graag willen, is dat er veel meer via open inschrijving kan, zodat je niet meer hoeft te wachten totdat je kunt starten."

Live Magazines @ Vilans - Waardigheid en Trots

Begeleiding

Dorien benadrukt het belang van begeleiding voor zij-instromers die nieuw zijn in de zorg. “Vanuit de Academy zorgen we voor vaste werkbegeleiders, die ook didactisch geschoold zijn. We noemen dit Senior Werkbegeleiders. Die hebben trouwens zelf óók een leereenheid gevolgd: die voor praktijkopleider! We zeggen continu: educatie blijft belangrijk.”

Persoonlijke verhalen

Tijdens de sessie worden twee filmpjes getoond met persoonlijke verhalen. Het eerste verhaal is van Selma: “Als werkbegeleider zie ik soms dat ze het doodeng vinden om in de schoolbanken te zitten. Ze moeten me aan mijn jasje trekken, of zien in het begin door de bomen het bos niet. Dus is het zaak om met elkaar te praten en een planning te maken, zodat ze niet achter de feiten gaan aanlopen. Mijn mooiste ervaring is: dat groeiende zelfvertrouwen. Dat vind ik prachtig om te zien.”

Het tweede verhaal is van leerling Inci: “Ik heb geleerd dat zorg niet alleen wassen en aankleden is. Het is veel breder. Ik vond het moeilijk om weer naar school te gaan en om huiswerk te maken, maar ik merk dat ik het heel erg leuk vind om me meer te ontwikkelen. Ik kan op school en bij collega’s altijd terecht met vragen”

Dorien vertelt verder: "Zo zijn er echt ontroerende gebeurtenissen waarbij bijvoorbeeld iemand in de vijftig voor het eerst een papiertje haalt."

Groeicocktails

Na de verhalen is er een workshop waarin deelnemers hun eigen "groeicocktail" kunnen samenstellen. “Gebruik de kracht van je netwerk,” zegt Anouk en moedigt iedereen aan om met elkaar in gesprek te gaan. De deelnemers worden gevraagd na te denken over welke ingrediënten ze in hun cocktail willen doen, wat ze hopen dat het gaat opleveren en welk ingrediënt hun groeicocktail nog sterker maakt. Uiteindelijk hangt een wand vol met termen als: duidelijkheid, maatwerk, geduld, de mens zien, plezier, lef, kennis, en extraatje bij je salaris. Maar al met al, zo vult een deelnemer aan: moet het ook een lékkere cocktail zijn. Iedereen in de ruimte lacht. En zo is het maar net.

Aanbod

Professionals

Leergang informele zorg: Team van de toekomst 

Organisaties